Gratis haakpatroon - Bloempot vergeet-mij-nietjes

CuteDutch Stolwijk
Deze bloemige pot met gehaakte vergeet-mij-nietjes staat superleuk in huis, geef hem als housewarming cadeau of als een pot aan de juf of meester voor pennen. Superschattig!

Lees meer →

Gelukskoekje voor de juf

CuteDutch Stolwijk
Lieve juf, wat een 'geluk' dat ik bij jou in de klas zat dit jaar! De kinderen van Annemarie krijgen dit cadeau mee naar school voor de juf. Met een gelukswens erbij! Als lekkers deed ze er ook nog een mug cake bij. Super toepasselijk toch!?

Lees meer →

Bedankt voor het 🐝-zondere schooljaar!

Stefanie Trouwborst
Dit superleuke pennenbakje is ideaal als afscheidscadeau voor de juf of meester. Zo kun je hem of haar bedanken voor een BIJ-zondere schooljaar! In dit bericht vind je het gratis haakpatroon.

Lees meer →

Bijtkettingen en speenkettingen maken

Stefanie Trouwborst

Jaimy's favoriete werkjes zijn toch wel de bijtkettingen, speenkoorden en wagenspanners (naast het bedrukken dan! ;)).

Dit keer ging ze aan de slag met met de siliconen figuurtjes.

       

Deze werkjes zijn snel klaar en daarom zo leuk om cadeau te geven. Het enige wat je hoeft te doen is kraaltjes omhaken van 20 mm en de kralen en de figuurtjes rijgen aan het waxkoord.

In het blogbericht Twinkle Star speenkoord liet Jaimy al zien hoe je dit het beste kan doen om er voor te zorgen dat het niet los schiet. 

Gebruik je fantasie en geef je bijtketting of speenkoord elke keer weer een andere look.

 

De figuurtjes zijn natuurlijk te bestellen via de website :)

Liefs, Stefanie en Jaimy

Lees meer →

Haakpatroon bloemen portemonneetje sleutelhanger

Stefanie Trouwborst
Twee jaar geleden haakte ik deze te schattige bloemen portemonneetjes. Vandaag kwam ik dit patroontje weer tegen en nu wil ik het hier met jullie delen.  

 

Het bloemen portemonneetje bestaat uit twee afzonderlijke delen die je later aan elkaar vastnaait. Zo haak je eerst de voorkant en dan achterkant. De eerste toeren zijn een beetje gepriegel en je moet even goed opletten dat je op de goede plek insteekt. Het bloemenmotief haak je steeds in de voorste lussen van de vorige toer en de toer met de steken om door te haken en de binnenkant dicht te maken haak je steeds in de achterste lussen.


Benodigdheden:

- Ongeveer 10 gram katoen
- Beugeltje 4 cm
- Haaknaald 2,5 - 3
- Naald

Afkortingen:
l = losse
hv = halve vaste
v = vaste
hs = half stokje
V.L. = haak alleen in de voorste lussen van de vorige toer
A.L. = haak alleen in de achterste lussen van de vorige toer

Voor kant en achterkant (2x)
Toer 1: Haak 6v in een magische ring (6)
Toer 2: V.L. *Haak 1v, 4hs in 1v*. Herhaal *.* tot einde toer.
Toer 3: A.L. Haak in elke v 2v (12)
Toer 4: V.L. *Haak 1v, 4 hs in 1v*. Herhaal *.* tot einde toer.
Toer 5: A.L. *Haak 1v, 2v in de volgende v*. Herhaal *.* tot einde toer (18)
Toer 6: V.L. *Haak 1v, 4 hs in 1v*. Herhaal *.* tot einde toer.
Toer 7: A.L. *Haak 2v, 2v in de volgende v*. Herhaal *.* tot einde toer (24)
Iedereen haakt anders, kijk daarom even of je haakwerk al op het beugeltje past. Zo ja, sla toer 8 en 9 over en ga direct naar 10.
Toer 8: V.L. *Haak 1v, 4 hs 1v*. Herhaal *.* tot einde toer.
Toer 9: A.L. *Haak 3v, 2v in de volgende v*. Herhaal *.* tot einde toer (30)
Toer 10: V.L. *Haak 1v, 3 hs in 1v*. Herhaal *.* tot einde toer. 
Knip de draad lang genoeg af en leg beide delen met de binnenkant op elkaar. Naai de twee delen voor ongeveer de helft aan elkaar, plaats het beugeltje en laat aan de zijkanten een paar steken zitten. Naai de rest van het portemonneetje aan het beugeltje en werk de draad weg. 

Liefs, Stefanie

Lees meer →

Tunisch gehaakte 'Flowerbag'

CuteDutch blogger

Heel vaak zie ik in de winkel leuke envelop-tassen, maar het is het voor mij altijd net niet. Zo kwam ik op het idee om zelf iets te gaan ontwerpen. Hoe gaaf is het om naar eigen smaak iets heel unieks te creëren.

Als basis heb ik het prachtige garen van Durable gebruikt, namelijk Cosy fine. Dit garen bestaat uit een mix van katoen en acryl, waardoor het heerlijk weg haakt en het resultaat ontzettend mooi wordt . Ik heb het basispatroon gemaakt in tunische steek. De basis tunische steek haakt heel gemakkelijk weg dus het is zo klaar.

Voor de hengsels van de tas heb ik gekozen om twee maten te ontwerpen. Zo kan je de tas over je schouder dragen of aan je hand. Je kan dus zelf kiezen of je ze allebei erop bevestigt, er maar 1 haakt of het helemaal niet doet. De tas is voor iedereen dus anders te gebruiken.

Alleen de tas zo vond ik een beetje kaal, daarom heb ik ervoor gekozen om een eigen kruisjes-borduur-patroon te ontwerpen en deze op de tas te maken. Als je dit ook wilt doen is het belangrijk dat je eerst de tas goed opspant als hij nog niet dicht gehaakt is. Dit heb ik zelf gedaan door hem te spelden op mijn (ongebruikte) yoga-mat en in te spuiten met Eucalan/water. Ik heb hem meer dan 24 uur laten drogen zodat hij mooi strak zou worden.

Hierna ben ik het patroon gaan borduren. Ik ben 1 steek uit de hoek beneden en van links begonnen met het patroon. Het kruisjes-borduur-patroon zit trouwens ook gewoon bij het haakpatroon ingevoegd!

Ook je kruisjes-borduur-patroon moet je mooi “spannen”, door middel van een natte theedoek erop te laten drogen en hem daarna op te strijken. Hierdoor blijft je borduurwerk langer mooi.

Voor het enveloptasje heb je 4 bollen Durable Cosy Fine nodig, maar ook 7 kleuren katoengaren. Ik heb de bolletjes van 25 gram gebruikt en hier had ik ruim genoeg aan. Ook heb je een mooie knoop nodig om je enveloptasje dicht te doen aan de bovenkant.

Hier zie je het resultaat:

 

Ik ben super tevreden. Hij is erg gaaf geworden! Ik noem de tas vanaf heden de tunisch gehaakte 'Flowerbag'.

Vind je hem ook leuk? Dan komt dat goed uit, want het patroon kan je hier GRATIS vinden. Direct starten met haken? Bestel dan hier het handige haakpakket en ga direct aan de slag.

Ik ben erg benieuwd naar alle 'Flowerbags'.

Veel haakplezier,

Liefs, Minke

Lees meer →

Speenkoord aap Lulú

Stefanie Trouwborst

Na een project te hebben gehaakt uit Stefanie haar fantastische nieuwe boek ging het kriebelen om een leuk speenkoord te maken.

Gelukkig heeft CuteDutch een leuk aanbod in speenkoorden, namelijk de

Aap Lulú
Olifant Olaf
Poes Pepper
Varken Floris

Stuk voor stuk vind ik ze even schattig, maar voor nu kies ik voor de eerste namelijk Aap Lulu.

Ik ben gek op de apenpatronen van CuteDutch, dat hebben jullie al uitgebreid kunnen lezen in mijn blog over Aap Alex.

Net als bij Aap Alex heb ik eerst een versie gemaakt in Mintkleur met de volgende benodigdheden:

Scheepjes Softy 498, 50 gr
Scheepjes Catona 402, 25 gr
Veiligheidsoogjes 6 mm zwart
Haaknaald 3

Deze versie is zo schattig geworden dat ik besluit er nog 2 te maken, namelijk een grijze en een blauwe. Daarvoor heb ik het volgende gebruikt:

Blauw:
Scheepjes Softy 482
Scheepjes Catona 173

Grijs:
Scheepjes Catona 172
Scheepjes Softy 476

Het aller allerleukste aan deze speenkoorden is dat ze snel klaar zijn, makkelijk te haken zijn en vooral een super mega extreem-leuk eindresultaat hebben. Het hele projectje duurt 40 minuten met het naaien erbij. Het is ongeveer 20 minuten haken en 20 minuten naaien.

Ik besteed zelf veel aandacht aan het naaien, dit is echt net zo belangrijk als het haakgedeelte. Dit zorgt voor een eindresultaat om trots op te zijn!

Zelf ben ik super benieuwd naar jullie speenkoorden, plaatsen jullie deze op de Facebookgroep CuteDutchies?

Liefs,
Minke

Lees meer →

Gelukspoppetjes

Stefanie Trouwborst

Zowel Nikki en Marjan als Helanda gingen aan de slag met gelukspoppetjes. We vertelden het verhaal van Nikki en Marjan al in de nieuwsbrief. Vele van jullie hebben dit gemist en daarom vertellen wij het hier nog een keer;

Het verhaal van Nikki en Marjan + patroon

Afgelopen week waren de houten smiley kralen verreweg favoriet! Nikki en Marjan gingen aan de slag met deze leuke kralen en haakte er gelukspoppetjes mee voor hun persoonlijke goede doel.
Ze hebben er inmiddels al 60 gemaakt en verkocht en kwamen vanmorgen weer langs om 100 nieuwe gelukspoppetjes te maken.



Wil je ook zo'n leuk gelukspoppetje haken? Dan volgt hier het patroon;

Benodigdheden:
Smiley houten kraal
Houten kraal 20 mm
Haaknaald nr. 2,5
Sleutelhanger
Evt. kraaltje 12 mm
Evt. lintje
5 gram katoen

Patroon
Toer 1: Haak 6v in een magische ring (6)
Toer 2: Haak 2v in elke v (12)
Toer 3: Haak 3v, 2v in de volgende v (15)
Toer 4 en 5: Haak 1v in elke v (15)
Plaats nu de houten kraal in je haakwerk.
Toer 6: Haak 3v, 2v samenhaken (12)
Toer 7: Haak 2v samen (6) Knip de draad lang genoeg af. Haal de draad door alle 6 overgebleven lussen heen en trek stevig aan.

Haal de draad door de kraal heen en rijg nu ook de smiley kraal eraan. Rijg de sleutelring eraan en ga door beide kralen terug naar beneden. Knoop de twee uiteinden goed vast.
Knip twee lange draden van ongeveer 10 cm en haal de draden dubbeldraads om de knoop heen. Leg een knoop aan de onderkant van de uiteinden en knip de draden af.

Of volg de instructies van Helanda;

Knip de draad lang genoeg af en haal de draad door alle 6 overgebleven lussen heen. Trek stevig aan en werk de draad weg. Knip een lintje van ongeveer 15 cm en haal het lintje door beide kralen heen en ook door de 12 mm houten kraal. Rijg het lintje door de sleutelhanger heen en ga weer terug door alle kralen heen. Leg een knoop in de uiteinden van het lintje. Knip de lintjes op maat.

Et voila, je gelukspoppetje is klaar!

Lees meer →