Variëren met garens

Variëren met garens

Stefanie Trouwborst

Graag wil ik jullie meenemen in mijn gedachtegang om 2 verschillende aapjes te maken, gebaseerd op 1 patroon. Zo kan je zien welke mogelijkheden er zijn na het kopen van 1 patroon.

De kleur die ik graag wilde gebruiken was een kleur waar je niet gelijk aan zou denken bij een aap, bijvoorbeeld mint-groen. Zo werd het idee voor dit leuke project geboren.

Als basis heb ik gekozen voor het patroon van aap Alex die ook wel bekend staat als “het horen-zien-zwijgen aapje”. Het basispatroon is een relatief klein patroon met lange armen en beentjes, net waar ik van houd! Ik ben zelf niet zo “horen-zien-zwijgen achtig” dus ik maak hem als slingeraap.

Ik gebruik de volgende materialen voor de kleine versie (haakpakket, kleurkeuze mintgroen):

  • Scheepjes Softy 498, 50 gr (waarvan 29 gr. over)
  • Scheepjes Catona 402, 50 gr (waarvan 37 gr. over)
  • 1 meter Catona 110 Jet Black
  • Veiligheidsoogjes 6 mm
  • Haaknaald 2,5 en 3

Scheepjes Softy is een heel fijn garen wat over je haaknaald heen glijdt. Let dus op bij het haken met dit garen dat je geen steken laat vallen. Het terugvinden van je lusje is best een opgave.

Voor de grote versie heb ik het volgende gebruikt:

Persoonlijk ben ik dol op Scheepjes Sweetheart Soft. Het is echt het meest geweldige pluisgaren dat ik ken. Ik haak hem zowel op een 3 als ik mijn project klein wil houden als met een 5 om het patroon te vergroten. Dit aapje haakte ik met pluisgaren op naald 5.


Tevens was dit mijn eerste kennismaking met Durable Cosy fine en ik moet zeggen, ik ben verliefd! Wat matcht het prachtig met de Sweetheart Soft en wat haakt het heerlijk weg.

Cosy fine bestaat uit 58% katoen en 42% polyacryl. Het voelt heerlijk zacht en verwerkt prachtig. Zeker een aanrader dus! Hier ga ik nog meer projectjes mee maken.


Het is zo leuk om te zien dat je door middel van hetzelfde patroon te gebruiken een heel ander knuffeltje krijgt. Sowieso kan je ieder knuffeltje een hele leuke persoonlijke touch geven. Door het hoofd iets scheef op te naaien kan je al weer een hele andere uitstraling geven aan je knuffeltje. Of wenkbrauwen naaien zoals ik heb gedaan geeft het weer een onnozele uitstraling. Precies waar ik naar op zoek was!

Ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd om wat te gaan experimenteren met het gebruiken van ander garen dan op het patroon aangegeven staat.

Let wel goed op dat je de verhoudingen in acht neemt!

Note: in theorie kan je met deze bollen twee keer de aapjes maken. Je houd van alle bollen genoeg over om nog zo'n lief setje te haken.

Veel haakplezier.

Liefs,
Minke