Haken met pluisgarens

Haken met pluisgarens

Stefanie Trouwborst

Door het pluisgaren zie je de steken niet en dàt is nou precies wat ik er zo leuk aan vind! Ik kan me goed voorstellen, dat er weerstand is om te haken met pluisgarens. Al ruim drie jaar probeer ik haaksters ervan te overtuigen om de haakuitdaging aan te gaan met pluisgarens. Als je eenmaal het trucje weet is het helemaal niet zo lastig als je van te voren denkt. Sterker nog, het is juist makkelijker!


In dit blog neem ik je mee op mijn reis met pluisgarens. Met deze tips kan
je direct aan de slag met één van de knuffels uit babysets haken of één van de
CuteDutch haakpatronen. Vergeet alle maniertjes, die je tot nu toe hebt geleerd en volg onderstaande instructies op.

1. Bespaar jezelf een hoop frustratie en zorg voor een degelijke ergonomische
haaknaald. De goedkoopste variant is de Clover Soft Touch. De ijzeren gedeeltes zijn een stuk gladder, waardoor je beter door je haakwerk glijdt. Zelf ben ik fan van de Tulip naalden. Ze zijn een stukje duurder, maar haken het lekkerst met pluisgarens.

2. Gebruik altijd een stekenmarkeerder!
Door de pluis in de draad kan je de steek niet meer terugvinden. Zet de stekenmarkeerder in de eerste steek van de toer. Wanneer de nieuwe toer begint verplaats je de stekenmarkeerder weer naar de eerste steek van de nieuwe toer.

3. Met een toerenteller kan je bijhouden bij welke toer je bent gebleven. Het
terugtellen van de toeren is later niet meer mogelijk. Je kan dit natuurlijk ook
met pen en papier bijhouden.

4. Haak op gevoel! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar pluisgaren
haak je op gevoel. Haken doet men veelal op de automatische piloot. Je zult zien, dat ook jij dit kan.

5. Zodra je begint met haken begin je ook met meetellen. Zo controleer je het haakwerk bij elke toer. Wees niet te kritisch. Heb je aan het einde van je toer een steekje meer of minder? Geen paniek, je kan dit corrigeren in de volgende toer. Je haakt gewoon ergens een steekje meer of minder. Uithalen hoeft dus niet. Dat is makkelijk!

6. De magische ring haken met pluisgaren gaat prima. Heb je daar toch moeite mee? Je kan het vervangen voor 4l en een hv in de1e l. Haak vervolgens de eerste 6 steken in de ontstane ring.

7. Het plaatsen van de ogen en neuzen doe je naar eigen inzicht. Je kan niet zien in welke toer je ze hebt gezet. Zet de ogen en neuzen pas vast als je alle onderdelen van het hoofd hebt vastgenaaid.

Mocht dit allemaal na enig oefenen toch niet lukken? Dan zijn er nog twee
manieren om de knuffels te haken. Deze manieren raad ik te allen tijden af, mits het je echt niet lukt. En dan bedoel ik dat je het minstens vijfentwintig geprobeerd moet hebben.

1. Haak naaigaren mee met je pluisdraad. Door het dunne katoenendraadje zie je de steken van de toer net iets beter, waardoor het haken ervan makkelijker gaat als het je niet lukt dit op gevoel te doen.

2. Haak alle onderdelen eerst met katoen in de achterste lussen van de vorige toer. Haak vervolgens met het pluisgaren in de voorste lussen van alle toeren. Zo kan je de steken goed zien. Let wel op; deze manier kost je meer tijd en meer geld. De knuffels worden ook steviger dan normaal.

Veel haakplezier! Liefs, Stefanie