Ton sur ton - deel 2

Ton sur ton - deel 2

Stefanie Trouwborst

 

Hier het langverwachte gevolg op mijn avonturen rondom de Ton Sur Ton sjaal ontworpen door ByClaire.

Ik heb door gehaakt tot de helft van de sjaal, 44 lussen zoals in het patroon staat. Na wikken en wegen besluit ik om door te haken. Ik stop pas als ik bij 51 lussen op de naald ben, naar mijn idee is de breedte nu precies genoeg voor een lekkere omslagsjaal.

Nu ben ik aangekomen op het punt dat ik moet gaan minderen. De leidende draad is nu de witte in plaats van de grijze. Het patroon geeft heel duidelijk met foto’s weer hoe je moet beginnen, maar het minderen staat alleen tekstueel beschreven.

Je raad het al, ik heb weer een paar keer een fout gemaakt. Het is best ingewikkeld om als niet vaak tunische haakster dit patroon tot een goed einde te brengen. Gelukkig heeft ByClaire ook een filmpje opgenomen en op YouTube gezet. Na het zien van dit filmpje is het me helemaal duidelijk geworden.

Het filmpje vindt je hier: https://www.youtube.com/watch?v=U59Gj3YH5M0

Als je deze techniek door hebt haak je de sjaal zo af moet ik zeggen. Het gaat reuze snel.

In het patroon staat dat er gebruik gemaakt wordt van 4 bollen van de ene kleur, en 4 bollen van de andere kleur. Echter kwam ik erachter dat ik 1 hele bol van 1 kleur overhad. In mijn geval de witte.

De afwerking heb ik expres gedaan met de bol die ik al aangebroken had, zodat ik niet een nieuwe bol aan hoefde te breken. Ik heb dus gebruikt: 3 bollen wit en 3,5 bol grijs. Als fanatieke amigurumi haakster kwam ik er dan ook achter dat mijn sjaal strakker is gehaakt dan de bedoeling is. Het is de bedoeling met deze sjaal om lekker los te haken. Als jij nu ook merkt dat de sjaal wat stijfjes wordt, gebruik dan een grotere haaknaald.

 

Oké, nu is hij klaar. Eerst snel de draadjes wegwerken en dan opspannen. Ik heb ervoor gekozen om mijn haakwerk vast te zetten met spelden op een yoga-mat en hem vervolgens nat te spuiten met een mengsel van Eucalan en water. Dit heb ik 48 uur laten drogen.

Na de 48 uur heb ik hem voorzichtig van de spelden gehaald en hij is prachtig geworden! Hij ruikt ten eerste heerlijk wat al een flinke pre is, maar daarnaast is hij ook mooi overal even lang en breed. Hij trekt ietwat aan de kant van de minderingen, maar dit komt denk ik doordat ik deze toeren heel makkelijk weg haakte en daardoor iets strakker heb gehaakt.

Al met al zal ik het een project noemen om nooit te vergeten. Het was een grote uitdaging, maar hij is succesvol tot een einde gebracht. Ik ga deze sjaal zeker dragen komende winter!

De sjaal is op 2 manieren te dragen, gewoon met de steken naar beneden of iets omgeslagen. Dit geeft een heel andere look iedere keer als je hem draagt. Hij is ook te gebruiken als kleine omslagdoek.

Ik hoop dat jullie iets hebben gehad aan mijn bevindingen en dat ik jullie toch heb geïnspireerd om de uitdaging aan te gaan. Het is een prachtig project met een nog mooier eindresultaat! Hieronder kan je direct een haakpakket bestellen en staan de links naar het patroon.

Veel haakplezier!

Liefs, Minke