Ton sur ton - deel 1

Ton sur ton - deel 1

Stefanie Trouwborst

Ik werd gevraagd of ik een prachtig byClaire patroon wilde gaan haken. Natuurlijk wil ik dat eens gaan proberen, tegen dat soort gave patronen KAN je gewoon geen nee zeggen. Ik besloot om in plaats van de byClaire soft-mix, de Durable Cosy te gebruiken. 

Bij de Ton Sur Ton sjaal wordt een tunische haaksteek gebruikt. De steek die ze gebruiken is de “Full Stitch”. In het patroon staat heel erg duidelijk uitgelegd hoe de steek werkt, maar ik heb er te makkelijk over gedacht. Uit gewoonte blijk ik de “basis tunische steek” gebruikt en je krijgt gelijk een heel ander effect.Opnieuw lees ik (nu heel erg uitgebreid) de beschrijving en het wordt inderdaad prachtig. De “Full stitch” geeft een gebreid idee en het wordt lekker soepel omdat je en relatief grote haaknaald gebruikt.Al snel werd er opgemerkt dat dit een andere sjaal werd. Wel mooi, vind ik zelf. Maar wel heel anders. Ik besloot dus opnieuw te beginnen met andere kleuren en het opnieuw een kans te geven.

Al gauw als ik mijn haakwerk bekijk zie ik fouten.

Na wikken en wegen besluit ik hem uit te halen. Ik ben te perfectionistisch om hem zo te laten, ik maak hem natuurlijk wel voor een blog.

Ik blijk de steek echt onder controle te moeten krijgen. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden in dit patroon, namelijk dat je heel losjes haakt en de lussen over je tunische haaknaald glijden. Dit maakt het haken veel makkelijker en wordt het resultaat mooier. Iedere steek die je te hard aantrekt of je net naast de steek steekt blijf je zien. Dit is een extreem fout-gevoelig werkje.

Nu kom ik op het punt dat ik mijn draad moet gaan wisselen naar de nieuwe bol. Ik besluit gewoon te veranderen van bol midden in de toer. Ik gebruik dezelfde techniek als het begin met de kleurwisseling, namelijk een opzet-lus overnemen.

Als je deze techniek gebruikt en gewoon netjes verder door haakt zie je de wisseling bijna niet. Je moet natuurlijk wel de draadjes mooi strak wegwerken zodat het knoopje van de opzet-lus verdwijnt.

Zo. En nu doorhaken tot de helft!

De rest van mijn belevenissen, tips en valkuilen rondom de ton sur ton sjaal lezen jullie in mijn volgende blog! Ik ben zelf ook benieuwd naar het eindresultaat kan ik jullie vertellen!

Liefs,

Minke